Screen Shot 2019-03-20 at 19.35.50.png

Over ons

 

Oorsprong

Al een lange tijd waren menig bekende nachtbrakers van mening dat zij het Leidse nachtleven zagen opbranden. Om de nacht te redden hebben zij de koppen bij elkaar gestoken. Kritiek, frustraties en wanhoop maakte na deze verbroedering plaatst voor het vrijwillig opstellen van een petitie, het starten van een promotietraject en een inauguratie van de Nachtraad naast het stadhuis met een silent disco. Met 2500 handtekening onder de petitie en een hoop media-aandacht is de basis gelegd voor de Leidse Nachtraad.

Rol binnen de nacht

Stichting de Leidse Nachtraad is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor een bruisend, divers en inclusief nachtleven. Dit door creatieven, beleidmakers, organisaties en stadsgenoten met elkaar te verbinden. Met als doel om het Leidse nachtleven naar een hoger niveau te tillen en de nacht als kracht voor de stad te gebruiken.

Visie op de nacht

  • Het nachtleven is een springplank voor (startende) organisaties en talent. Zij ontwikkelen de nacht, geven haar kleur en zetten de stad op de kaart.

  • Kwaliteit en inhoud van het nachtelijke progamma moeten voorop staan

  • De nacht is de verbindende factor tussen publiek en de creatieve sector. In een bruisende nachtcultuur leggen mensen onverwachte contacten en doen nieuwe ervaringen op: dat is de magie van de nacht. Ook tussen organisaties en creatieven ontstaan vernieuwende samenwerkingsverbanden die verrijken en versterken elkaar.

  • Uitgaan is meer dan in een volle kroeg staan of naar een poppodium gaan waar gedanst kan worden op hitjes. Bij een nachtcultuur horen ook toegankelijke locaties met een breed en experimenteel aanbod.

  • Gemeente moet durven te falen, alleen op die manier vindt er innovatie plaats.

  • Een gezonde nachtcultuur maakt ook gebruik van ongewone locaties. Zo wordt de stad in een nieuw (nacht)licht bekeken en worden nieuwe visies gevormd op haar gebouwen en gebieden.

Met een gezonde nachtcultuur kan de stad zich verder ontwikkelen en haar bewoners, talent en organisaties volop kansen bieden om hun bijdrage te leveren aan de stad.